Hürriyet Gazetesi

İzmirli iş insanlarının bir araya gelerek oluşturduğu Mistral Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Önder Türkkanı, “İstanbul’daki yaşamın zorlukları İzmir’e ilgiyi artırdı. Ancak İzmir’i de İstanbul gibi yapmamak lazım. İzmir cazibesini koruyacak. Verimli ve konforlu hayat yaşamak isteyenlerin adresi olmaya da devam edecek” dedi.

İZMİR Limanı ihalesi için Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın çağrısıyla biraraya gelen İzmirli iş insanları, liman ihalesinde yol alamadılar ancak birliktelikleri devam etti ve Mistral Yapı olarak İzmir’in ilk kompozit ofis, rezidans ve otelden oluşan binasını hayata geçirdiler. Yeni projeler için fırsatları değerlendiren İzmirli iş insanları İzmir’in cazibesinin artıracağını düşünüyor.

Arkas CEO’su Önder Türkkanı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Mistral Yapı, İzmir’in ofis, rezidans ve oteli birleştiren mimarisiyle fark yaratan bir projesi oldu. Mistral Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Önder Türkkanı ve Miray Yönetim Kurulu Başkanı Haydar İnaç’la sohbet ettik.

İzmir’de son dönemde çok sayıda yeni proje var.

En çok göç alan ve gayrimenkul fiyatlarında rekor artış yaşanan bir il oldu İzmir. Sizce de İstanbul’dan İzmir’e kaçış mı var?

- Yaşam tarzıyla verimliliğin ve mutluluğun direkt ilişkisi var. Çalışanların mutluluğu herkesin gündeminde. Bu arayışlarda adres İzmir. İstanbul’daki zor hayat şartlarının verimliliğe olan olumsuz etkisi nedeniyle İzmir’e geliyor aileler. Çalışan memnuniyeti ve verimlilik açısından bakıldığında özellikle son 3 yıldır İzmir’e gelişler arttı.

KONFORUNA DÜŞKÜN

“İzmir’deki fiyatlar da uçtu” deniliyor. Buna katılıyor musunuz?

- Artış var. Ama “rekor artış” değerlendirmelerini abartılı buluyorum. İzmir’de de lokasyona göre farklı fiyat aralıkları var. İstanbul’a göre daha fazla değer artışı yaşanıyor olmasını İstanbul’un biraz da gereğinden fazla artış yaşamış olmasına bağlıyorum. İstanbul’da birçok projenin satışlarının beklenenin altında olduğunu duyuyoruz. Ayrıca İzmir’de fiyat artışı yaşanıyor olsa da hala İstanbul’a göre çok uygun fiyatlar. İzmir’deki fiyatlar İstanbul’un 3’te biri 4’te biri kadar.

İzmir’e İstanbullu şirketlerin akın ettiği bir dönem yaşanıyor. Oysa yıllarca İzmir’de bir direnç vardı.

Bunun olumlu ve olumsuz yanları oldu. Siz ne düşünüyorsunuz?

- İstanbullu şirketler İzmir’e geliyor, çünkü İstanbul’da yer kalmadı. Ama İzmir’e gelenlerin zorlukları oluyor. İzmir’de tüketici çok daha bilinçli. İstanbul’da doygunluk var. O yüzden de İzmir cazip. Ancak şirketlerin önce İzmir’in yaşamını tanıması gerekiyor. Yoksa işleri zor.

Ne en zoru?

- İzmirli yaşamayı çok seviyor. Sokakta yaşıyor, yürüyor, konforuna düşkün. İzmirliler nerede yaşarlarsa yaşasınlar sokağa çıktıklarında yürüyecekleri ve sosyalleşecekleri bir alan istiyorlar.

Duvarlar arkasında bir yaşam istenmiyor. Sitenin dışına adım attığı yere, evinin balkonuna ve tavan yüksekliğine de bakıyor İzmirliler. Mistral projesi de aslında çok uzun zamandır ihmal edilen bir bölgede yapıldı. Biz projeyi yaparken yürüyüş yollarını da öncelikle düşündük. Bu projeyi Türk-İtalyan ortak bir mimarlık grubuyla yaptık. İzmir Kordon’a gelip baktıklarında, “Burada doğru bir proje yok” dediler. Kağıt üzerinde yapılmadı mimarisi. Özel bir proje oldu.

Çok ortaklı bir yapınız var... Bu nasıl devam ediyor?

- Ortaklık yapısı İzmir Limanı ihalesiyle başladı. Konsorsiyum 1 milyar dolar telefuz etti. İzmirli bir grubun yanına uluslararası bir şirket almadan bu teklifi yapması bir olay! Biz biraraya geldik ama ihaleyi alamadık. Zaten alan da teminat mektubunu yakarak bu fiyatların normal olmadığını doğruladı. Biz ekibin bir bölümüyle ‘ne yapabiliriz?’ diye baktık. Ve Miray İnşaat’tan Haydar İnaç’ın inşaat alanındaki projesiyle hepimiz biraraya geldik ve Mistral’i yaptık. Otel, Four Point by Sheraton markasıyla hizmet veriyor. Yüzde 99 doluluk oranı var. Rezidans ve ofislerin yüzde 70’i dolu.

 

İZMİR’E DİREKT UÇUŞ YOK

Sizce neden İzmir yabancı yatırımcıları çekemiyor?

- Hep İstanbul ile karşılaştırılıyor. Bu konu İzmir iş dünyasının da hep gündemindedir. Ancak hala şu var. İzmir’e direkt uçuş yok yurtdışından. Bu çok büyük bir engel.

Döviz kurlarındaki artış Mistral’in planlarını nasıl etkiledi?

- Mistral yeni projeler yapacak. Ancak şimdi beklemedeyiz. Halkapınar’da arazimiz var. Oraya bir proje yapacağız.

 

YURTDIŞINA YÖNETİCİ GÖNDERİYOR

İstanbul’a gelmeyi düşünmediniz mi?

- Bankacılık sektöründe çalışırken haftanın belli günleri İstanbul’daydım. İstanbul’da çok başarılı yöneticiler İzmir kökenli. İzmir insan kaynağı açısından yurtdışına da yönetici gönderen bir şehir.

Ben İzmir’de yaşamayı tercih ettim hep.

İZMİR'DEKİ TEK KOMPOZİT YAPI

MİRAY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Haydar İnaç, “Mistral projesinde 110 konut var. Ve ayrıca 110 odalı bir otelimiz var. İzmir’deki ilk ve tek kompozit yapı. Depreme karşı en sağlam yapı, aynı zamanda iç alanları daha geniş yapıyor bu malzemeler. İkiz Kuleler’den gördük, tamamıyla çelik yapılarda da sorun oluyor. O yüzden de kompozit bina yapmayı tercih ettik. İzmir’e dışarıdan gelen şirketler arsa satın alıyor, belediyeye gidip onaylatıyorlar, emsale, metrekarelere, yönetmeliklere vs. pek bakılmıyor. İstanbullu şirketler ilk geldiklerinde bir yumruk yiyorlar. Yönetmeliklere bakılıyor İzmir’de. Belediyeler uyguluyor tüm kuralları. Biz İzmirli bir yapı olduğumuz için önceden her şeyi hesaplıyoruz. 38 katlı konut, 48 katlı ofis binası yapıldı. Binanın 10 katı otel. İzmir’e bir değer kazandırdık. Bulunduğumuz bölgede gelişme devam ediyor” dedi.

 

EGE LEZZETLER ATÖLYESİ KURULDU

Mistral Yapı Ege lezzetlerini yaşatmak için Ege Lezzetler Atölyesi’ni de kurdu. Mistral Çarşı’da bunun ilk adımı olarak Zeytin Restoran açıldı. Restoranda Ege ürünleri kullanılıyor.

TOP